Dit kleurige olieverfschilderij van Johan Dijkstra laat een bijzonder stukje van Groningen zien : de Ubbo Emmiussingel

Het komt wel vaker voor dat een schilder óver een bestaand schilderij heen schildert, welke reden hij daar ook voor heeft. Zeldzamer is het dat er aan de áchterkant van het doek een (opzet voor een) schilderij staat afgebeeld. De Jan Menze van Diepen Stichting is in het bezit van zo'n doek. Van niemand minder dan Johan Dijkstra.

Johan Dijkstra (1896-1978) is in 1918 een van de oprichters van het schildersgenootschap De Ploeg. Tot zijn dood in 1978 is hij een zeer productief kunstenaar, met veel invloed in het kunstleven van  Groningen.

Dit kleurige olieverfschilderij laat een bijzonder stukje van Groningen zien. Het is de Ubbo Emmiussingel, met rechts het Verbindingskanaal. Het is herfst en de goudgele bomen contrasteren met een felblauwe hemel. Wat maakt deze locatie bijzonder? Rechts in het water schildert Dijkstra een aantal schepen en een botenhuis. Precies op deze plek staat nu het Groninger Museum, gebouwd in het begin van de negentiger jaren. Als een langwerpig eiland verbindt het museum tegenwoordig het hoofdstation met de zuidkant van de binnenstad.

Opmerkelijk genoeg staat ook aan de achterkant van het doek een schilderij. Het is een portret van een vrouw in een blauwe jurk, schetsmatig opgezet. Dit is waarschijnlijk Dijkstra's echtgenote Marie van Veen. De kunstenaar maakt het portret niet af, wellicht is hij niet tevreden geweest over de opzet.

Hoge resolutiefoto's Download object

Deze pagina delen facebook twitter pinterest Embed