Dit stilleven toont een robuuste houten tafel met een groot wit servet en een eenvoudige houten nap gevuld met appels

De beroemdste hedendaagse schilder van stillevens in Groningen is zonder twijfel Henk Helmantel (1945). Verzamelaar Van Diepen was een bewonderaar van zijn werk en kende de kunstenaar persoonlijk. Natuurlijk ontbreekt het werk van deze meester van het detail dan ook niet in de collectie van de Jan Menze van Diepen Stichting.

Helmantel woont en werkt in Westeremden, een oud wierdedorpje tussen Groningen en de Eemshaven. Zijn herbouwde middeleeuwse pastorieboerderij (de Weem) is tegenwoordig woonhuis, atelier en tentoonstellingsruimte tegelijk. Op voorstel van Jan Menze van Diepen laat de Jan Menze van Diepen Stichting in 2006 een aantal schilderijen maken door Helmantel van voorwerpen uit de collectie van de Stichting. De kunstenaar ziet eens uitgebreid rond in de collectie, kiest eenvoudige objecten die hem aanspreken, wat uiteindelijk drie prachtige schilderijen oplevert.

Dit stilleven toont een robuuste houten tafel waarop een groot wit servet ligt. Een eenvoudige houten nap is gevuld met gele appels. Deze nap staat normaal in de museumkeuken van de Fraeylemaborg. Ook de glazen karaf, de witte Chinese kom en het tinnen bord met lepel komen uit de Van Diepencollectie. Het stilleven is zo een hommage van een bijzondere kunstenaar aan een bijzondere verzamelaar. Alleen de appels komen uit de boomgaard van de familie Helmantel...

Hoge resolutiefoto's Download object

Deze pagina delen facebook twitter pinterest Embed