Eerelman tekent de tienjarige Wilhelmina op haar lievelingspony Baby, natuurlijk in amazonezit

Hij maakte onbedoeld een soort ‘Nachtwacht van Groningen’. En hij kreeg de opdracht om prinses Wilhelmina en haar Baby te vereeuwigen. Een kleine prinses met een paardje op formaat. Getekend door een paardentekenaar- en schilder van formaat: Otto Eerelman.


Wanneer koning Willem III in 1890 overlijdt is zijn enige dochter Wilhelmina amper tien jaar oud. Ze wordt in naam wel koningin, maar haar moeder Emma is tot 1898 regentes. Daarna regeert Wilhelmina vijftig jaar lang over Nederland. De kleine Wilhelmina woont meestal op Het Loo in Apeldoorn. Later beschrijft ze haar kindertijd in ‘Eenzaam maar niet alleen’ als een gouden kooi waarin omgang met gewone kinderen ondenkbaar was.


De Groninger kunstenaar Otto Eerelman (1839-1926) is vooral bekend door zijn specialiteit in het schilderen van paarden en honden. Hij maakt in 1920 een groot schilderij van ‘De Paardenkeuring op de Grote Markt op de 28ste Augustus’. Het schilderij wordt een soort Groningse ‘Nachtwacht’, waarop veel destijds bekende Groningers zijn afgebeeld in het publiek.


Eerelman tekent de tienjarige Wilhelmina op haar lievelingspony Baby. Natuurlijk in amazonezit (beide benen aan één kant), want dat hoort nu eenmaal bij een dame van stand. Wilhelmina heeft Baby van haar vader gekregen, samen met drie andere Shetland pony's. Ze is dol op dit stel en Baby wordt haar eerste rijpaardje. De jonge koningin leert om het viertal pony's te mennen en ziet later ook kans om dit kunststukje te verrichten met een vierspan grote paarden.

Hoge resolutiefoto's Download object

Deze pagina delen facebook twitter pinterest Embed