Op 18 januari 1884 vertrekt de ‘Anna’ van Swansea naar Liverpool en wordt daarna als vermist opgegeven.

Het lijken zo op het eerste gezicht ‘gewoon’ maar twee schilderijen van een echtpaar. En dan ook nog eens vervaardigd door een schilder wiens naam niet is overgeleverd. Achter deze schilderijen gaat echter een drama schuil, dat in de jaren van zeezeilvaart elk schippersgezin plotseling kon overkomen.

Het schilderij van de man stelt Berend Boekes Höster voor, geboren 2 juni 1834 te Rorichmoor bij Hannover. Hij trouwt op 15 augustus 1860 in Veendam met Roelina Jans Smit, geboren 3 maart 1839 en afgebeeld op het tweede doek. Het gezin woont aan het Beneden Westerdiep in Veendam en uit het huwelijk worden maar liefst negen kinderen geboren. Höster is kapitein en lid van het Zeemanscollege in Veendam, later van de Zeemanscolleges Wildervank en Dordrecht. 

Hij vaart op verschillende schepen waaronder de ‘Zwerver’ in de periode 1859–1871. Het laatste schip waarover hij het bevel voert is de ‘Anna’, gebouwd in 1855 op de werf van reder Ipe Annes Hooites in Hoogezand. Op 18 januari 1884 vertrekt de ‘Anna’ van Swansea naar Liverpool en wordt daarna als vermist opgegeven. Waarschijnlijk is het schip vergaan en is de kapitein met de bemanning op zee gebleven. Hun lichamen worden nooit gevonden.

Roelina Smit blijft als weduwe achter met haar kinderen en overlijdt uiteindelijk op 6 december 1918 in Veendam.

Hoge resolutiefoto's Download object

Deze pagina delen facebook twitter pinterest Embed