Het getekend portret van Abraham Westers draagt als titel ‘De Mottenberg’ en toont op de achtergrond een scheepshelling.

Hij was onder andere directeur van het Groninger Museum en werkzaam bij het Haags Gemeente Museum. Zijn roots liggen echter stevig verankerd in Nieuwe Pekela en het was dáár dat hij het museum Kapiteinshuis Pekela oprichtte. In dat Kapiteinshuis prijkt dan ook terecht een portret van haar grondlegger.

Het getekend portret van Abraham Westers draagt als titel ‘De Mottenberg’ en toont op de achtergrond een scheepshelling. Met scheepsseinvlaggen is de tekst 'Bram en de Mottenberg' ingetekend. De Mottenberg was een buurtje in de stad Groningen rond de huidige Museumstraat, Ganzevoortsingel en Zuiderkuipen. Ook de scheepswerf ter plaatse droeg de naam 'Mottenberg'. Later werd op die plaats het Groninger Museum gebouwd, het pand waarin sinds een paar jaar de Academie Minerva is gevestigd.

Drs. Abraham Westers is van 1963 tot 1977 directeur van het Groninger Museum en aanvaart daarna een functie bij het Haags Gemeente Museum. Westers, zoon van een fabrikant in Nieuwe Pekela, keert na zijn pensionering terug naar Groningen en neemt het initiatief tot oprichting van het Kapiteinshuis Pekela. Hij ontvangt in 2001 een Koninklijke onderscheiding.

De kunstenaar Ger Siks (1942, Bourtange) behoort tot de Fuji-groep, de kern van het Noordelijk realisme. Hij is voornamelijk werkzaam als tekenaar van portretten op zeer klein formaat. Siks tekende het portret van Westers in 1993.

 

 

Hoge resolutiefoto's Download object

Deze pagina delen facebook twitter pinterest Embed