Het boek toont onder andere een gedegen beschrijving van de verschillende druktechnieken

Dit lijvige boekwerk met de welluidende titel ‘Die Graphischen Künste der Gegenwart’ uit 1895, laat zien hoe ver de grafische kunsten en technieken eind negentiende eeuw waren gevorderd. Het is opgedragen aan Koning Wilhelm II, de laatste koning van Württemberg en een groot liefhebber en aanjager van kunsten en wetenschap.

Wilhelm II was een vooruitstrevend en zeer toegankelijk mens. In de avonduren wandelde hij vaak met zijn hondjes door Stuttgart en nodigde soms mensen uit in zijn paleis. Voor een praatje, een schnaps wellicht en misschien dat hij ze ook vol trots dit lijvige boekwerk liet zien.

Het boek toont naast een gedegen beschrijving van de verschillende druktechnieken, honderden voorbeelden van fraai geïllustreerd drukwerk. Tientallen drukkers uit heel Duitsland leverden voor het boekwerk hoogstandjes van hun technisch kunnen. Het is gedrukt op hun eigen persen, op de meest uiteenlopende papiersoorten en gebonden in een zeer luxueuze band met de uitstraling van een tovenaarshandboek.

Niet alleen is 'Die Graphischen Künste der Gegenwart' een staalkaart van de destijds modernste druktechnieken, maar achterin het boek staan ook boeiende beschrijvingen van in onbruik geraakte druktechnieken als Congrevedruk, Pantatypie, Porotypie en Skalkografie.

Hoge resolutiefoto's Download object

Deze pagina delen facebook twitter pinterest Embed