Wie de ophaalbrug over gaat ziet direct een kleurig gekroond wapenschild hoog boven de hoofdentree.

Het heeft natuurlijk meer stijl dan alleen maar een naambordje aan de gevel. Een schitterend wapenschild, dat duidelijk maakt dat er achter die gevel niet zomaar de eerste de beste Jan, Piet of Klaas woont. Hier wordt niet gewoond: hier wordt geresideerd.


Wie de ophaalbrug over gaat en naar de borg wandelt, ziet direct een kleurig gekroond wapenschild dat hoog boven de hoofdentree hangt. Het is het wapenschild van het echtpaar dat in de eerste helft van de negentiende eeuw de borg bewoonde. Louise de Sandra Veldtman (1789-1847) is opgegroeid op de Fraeylemaborg en trouwde in 1810 met Johan Hora Siccama (1778-1829). Het wapenschild laat hun verenigde familiewapens zien en wordt een alliantiewapen genoemd.


Het alliantiewapen laat zien dat de bewoners uit een belangrijke familie komen. Het wapen van Hora Siccama heeft hazewindhondenkoppen, elandkoppen en jachthoorns. Dat van De Sandra Veldtman herken je aan de sterren, Franse lelies en kronen. Het schild wordt aan weerszijden gedragen door een witte hazewindhond en een gouden leeuw. Het wapenschild is gemaakt van beschilderd hout en daardoor kwetsbaar voor weer en wind. Het hangt daarom alleen in de mooie tijd van het jaar buiten.

Hoge resolutiefoto's Download object

Deze pagina delen facebook twitter pinterest Embed