Gerrit van Houten barst van het talent, maar is ook erg gevoelig voor de mening van anderen.

Gerrit van Houten was een vroeg talent en ook al vroeg overtuigd van dat talent. Wie daar aan twijfelde, trapte hem gevoelig op de tenen. Met als reactie dat hij zich terug trok. In de verdediging ging. De twijfelaar –die juist een doek van Gerrit ten geschenke had gekregen– werd het present uit de handen gegrist en bleef verbijsterd achter.
 
Gerrit van Houten (1866-1934) woont met zijn familie aan het Damsterdiep in Groningen en is dol op tekenen en schilderen. Korte tijd krijgt hij les, maar het meeste leert hij zichzelf door veel te oefenen. Gerrit barst van het talent, maar is ook erg gevoelig voor de mening van anderen. Hij wil zijn eigen stijl vinden en niet te veel lijken op andere kunstenaars.
 
Het schilderij van een boom tegen de avondlucht maakt hij in 1882. Hij is dan zestien jaar. Een bijzondere prestatie! Hij is van plan om het cadeau te geven aan zijn neef Bernard. Maar als die het schilderij ziet, gaat het mis. Bernard zegt dat de schilderstijl hem doet denken aan de School van Barbizon, een destijds beroemde Franse schildersgroep. Gerrit is hierdoor zo beledigd, dat hij het paneeltje pakt en met inkt op de achterkant schrijft: “Gemaakt voordat ik de fransche schilderijen gezien heb. 1882, G. van Houten”.
Met andere woorden: ‘Het is mijn eigen stijl. Ik heb het niet afgekeken van anderen!’

Hoge resolutiefoto's Download object

Deze pagina delen facebook twitter pinterest Embed