Een prachtig model van een schip uit de tijd dat de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden in de wereld de toon aangaf.

Podcast

Een prachtig model van een schip uit de tijd dat de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden in de wereld de toon aangaf. Op de zeeën was niemand de Hollanders de baas, overal stichtten ze koloniën en het idee dat je aan het einde van de horizon van de aarde zou vallen, werd met een zelfverzekerde bulderlach weggehoond. Het Nederland van toen was - hoe onwaarschijnlijk nu ook - werkelijk de navel van de aarde.

Het model is een Hollands oorlogsschip anno 1664. De maker van het model is H.J. Hoving, hoofdrestaurateur van het Rijksmuseum Amsterdam. Hij bouwde het model volgens het scheepsbouwboek 'Aleloude en Hedendaegsche Scheepsbouw en Bestier' van Nicolaas Witsen uit 1671. De schaal is 1:100.

Michiel de Ruyter heeft met dergelijke schepen gevaren op West-Indië. Hij is een van de bekendste zeehelden van de Nederlandse geschiedenis. Michiel de Ruyter is geboren in Vlissingen en leefde van 1607 tot 1676. Hij heeft één keer Delfzijl aangedaan: op 6 augustus 1665. Michiel de Ruyter omzeilde toen de Engelsen door langs Schotland en Noorwegen te varen.

Hoge resolutiefoto's Download object

Deze pagina delen facebook twitter pinterest Embed