En waar een origineel hunebed de getuigenis is van een ver verleden, geldt dat in nog veel grotere mate voor een dino-ei.

De collectie van het Muzeeaquarium is zeer divers. En waar een origineel hunebed de getuigenis is van een ver verleden, geldt dat in nog veel grotere mate voor… een dino-ei.

Het dinosaurus-ei is gevonden in Solnhofen, in de Duitse deelstaat Beieren. De dinosaurussen ontstonden ongeveer 230 miljoen jaar geleden in het Trias (geologisch tijdperk vanaf 251 tot 200 miljoen jaar geleden). Ze werden dominant, toen op het land de meeste andere grote dieren uitstierven. Tijdens het hierop volgende Jura en Krijt waren de dinosauriërs 140 miljoen jaar lang de heersende landdieren, vermoedelijk de grootste die ooit geleefd hebben.

De populaire theorie was lang dat de dinosauriërs 65 miljoen jaar geleden massaal uitstierven, als gevolg van een reusachtige meteorietinslag bij de Golf van Mexico. Veel wetenschappers denken nu echter dat andere factoren -van verhoogde vulkanische activiteit tot klimaatsveranderingen- aan de bron liggen van het uitsterven. Er is maar één ding met zekerheid te zeggen: 65 miljoen jaar geleden verdween bijna zeventig procent van alle planten en dieren op aarde. En een inslag van een reuzengrote meteoriet zal daar bijna zeker een rol in gespeeld hebben.

Hoge resolutiefoto's Download object

Deze pagina delen facebook twitter pinterest Embed