Een knap staaltje van vernuft en geduld, door een liefhebber gebouwd over een periode van maar liefst twintig jaar.

Podcast

Liefhebbers van schaalmodellen op stoom halen hun hart op bij het zien van de vier Appingedammer Bronsmotoren op schaal. Een knap staaltje van vernuft en geduld, door een liefhebber gebouwd over een periode van maar liefst twintig jaar.

Jan Brons geboren te Wagenborgen in 1865, begint bij zijn vader als timmerman, later monteur en constructeur. In 1893 verhuist het gezin naar Delfzijl en worden er door het bedrijf rosmolens voor dorsmachines gemaakt. Na veel experimenteren bouwt Jan Brons in 1903 de eerste hoge druk dieselmotor, het eigenlijke begin van de Brons motor. In 1907 vertrekt hij naar Appingedam als bedrijfsleider van de pas opgerichte Appingedammer Brons fabriek. In deze fabriek zijn vele honderden scheepsmotoren gebouwd, die hun weg over de gehele wereld vonden. Eenvoud en betrouwbaarheid is altijd het kenmerk van de Brons motor geweest. In 1954 overlijdt Jan Brons, 89 jaar oud.

Drie van de modellen zijn op schaal 1:10 gemaakt, de andere op schaal 1:4. Volgens kenners zijn de modellen uitzonderlijk goede weergaven van de originele motoren. Niet alleen qua uiterlijk, maar ook inwendig zijn alle onderdelen aanwezig en functioneren ze naar behoren als de motor elektrisch of met lucht wordt aangedreven. Bij de vervaardiging stond de maker, de heer R. van der Duim, slechts een draaibank, een boormachine en een bankschroef ten dienste.

Hoge resolutiefoto's Download object

Deze pagina delen facebook twitter pinterest Embed