Een van de gedigitaliseerde opnames is in 1947 opgenomen door RON medewerker Hortensius op een schellakplaat

De Groninger Archieven bewaren films en videobanden, dat is algemeen bekend. We hebben echter in ons depot ook de audiogeschiedenis van Groningen in de vorm van het RONO-archief liggen. Voorganger RON is opgericht in 1946 en kenden door de jaren heen een aantal mutaties totdat het uiteindelijk RTV Noord werd.

De eerlijkheid gebied wel te zeggen dat het oorspronkelijk op een andere drager stond, en door hoofdprogrammatechnicus Willem Beetstra na zijn pensioen is overgezet op de kwaliteitsbanden van RTV Noord waardoor deze oudste opnames bewaard zijn gebleven. De Groninger Archieven hebben deze banden weer gedigitaliseerd. Je hoort aan het begin van elk bestand Beetstra zelf die het typenummer inspreekt, in dit geval 533.

Een van de gedigitaliseerde opnames is in 1947 opgenomen door RON medewerker Hortensius op een schellakplaat. De geluidskwaliteit is behoorlijk en het is heel bijzonder om Groningers uit stad en provincie zo kort na de oorlog te horen. Je hoort een medewerker van de GADO praten aan de telefoon, hij stuurt een bus naar een plek waar 50 mensen staan te wachten. Alsof je er naast staat in de wachtruimte aan het Zuiderdiep. Mensen op straat wordt gevraagd wat men in de stad komt doen en de antwoorden zijn soms grappig, kortaf of roepen meer vragen op. Het is een bijzondere tijdscapsule waarbij we in een Groningen terecht komen waar de buschauffeur gevraagd kon worden om een bepaald pakketje met medicijnen af te leveren bij dokter Jansen in Wildervank, met spoed.

Hoge resolutiefoto's Download object

Deze pagina delen facebook twitter pinterest Embed