De burgemeester van Sappemeer, Hendrik Boelmans ter Spill, vulde als ambtenaar burgerlijke stand het formulier in

Als ambtelijk formulier is zo’n geboorteakte absoluut niet zeldzaam. Alleen al in de provincie Groningen zijn er immers ruim 772.000 van opgemaakt, tussen 1811 en 1918. Wat zo’n formulier altijd uniek maakt, is de invulling. In dit geval helemaal, omdat het Aletta Jacobs betreft, later de eerste Nederlandse vrouw die aan een universiteit afstudeerde en promoveerde.

Als arts werd ze een voortrekker van geboortebeperking, als vrouw een boegbeeld van het feminisme. Niet voor niets staat zij in de canon van de Nederlandse geschiedenis.

Volgens de akte deed haar vader, de heel- en vroedmeester Abraham Jacobs, op 9 februari 1854 aangifte van haar geboorte, eerder die ochtend. De burgemeester van Sappemeer, Hendrik Boelmans ter Spill, vulde als ambtenaar burgerlijke stand het formulier in. Naast een kuiper, mogelijk een buurman van Jacobs, tekende een klerk het formulier als getuige. De hele procedure zal misschien een kwartier hebben geduurd.

Aletta was al het achtste kind van dokter Jacobs en zijn vrouw. Sommige oudere kinderen waren die dag naar een kinderfeest, zo wil een familieverhaal dat in Aletta’s Herinneringen terechtkwam. Thuisgekomen zagen de broers en zussen een stille pop in de wieg, maar hun vader verzekerde ze, dat het nieuwe zusje ook schreeuwen kon.

Hoge resolutiefoto's Download object

Deze pagina delen facebook twitter pinterest Embed