Let op het kleine gebouwtje links tegen de achterzijde, het secreet of toilet, met de afvoer rechtstreeks in de gracht

De borg Dijksterhuis is er niet meer, maar een maquette en ook oude foto’s geven nog een beeld van hoe het ooit was. In 1953 zijn de herinneringen aan de borg Dijksterhuis van J.A. Krol in de Groninger Volksalmanak gepubliceerd.

Krol zijn vader was de laatste beheerder op de borg. Hij geeft niet alleen een uitgebreide beschrijving van het terrein, maar geeft ook een kijkje in de borg. Het was toen precies vijftig jaar geleden, dat de borg werd afgebroken. Aanleiding was het overlijden van Jhr. Gerhard Alberda van Menkema en Dijksterhuis in 1902. Niemand wilde de borg Dijksterhuis kopen en hij werd gesloopt in 1903.

De borg bestaat uit een hoog rechthoekig voorhuis of steenhuis. Links ervan een traptoren en erachter een groot rechthoekig bouwdeel. Let op het kleine gebouwtje links tegen de achterzijde, het secreet of toilet, met de afvoer rechtstreeks in de gracht. De grote ramen zijn uit het begin van de achttiende eeuw. Het zijn schuiframen en heel modern voor die tijd!
In de achtergevel zijn overdekte balkons of loggia’s aangebracht. De schuiframen en de loggia’s zijn door Gerhard Horenken aangebracht. Hij had ze, als jongeman, gezien in Engeland en Italië, op zijn reis door Europa van 1680 tot 1683.

Hoge resolutiefoto's Download object

Labels Menkemaborg

Deze pagina delen facebook twitter pinterest Embed