Wanneer de kandelaar verwijderd wordt kan de klep open en ook in dit vak bevinden zich nog diverse laden

Dit is een bijzonder meubel. Het is een pulpitrum of schrijfmeubel. Het bijzondere is dat het veel lijkt op het ontwerp van een kistenmakersproef uit 1708. Het gilde van kistenmakers wilde een nieuwe proef laten maken door kistenmakers of meubelmakers en dat werd het pulpitrum.

Dit pulpitrum is gemaakt van notenhout en versierd met langwerpige slingers van planten en vogels, bovenaan vastgehouden door een hand. Het interieur van het meubel is voorzien van heel veel grote en kleine laden. Alles op maat gemaakt. De schuine klep is voorzien van laken en is zo stroef, dat het houten blok met de zware koperen kandelaar los op dit scheve blad staat. Wanneer de kandelaar verwijderd wordt kan de klep open en ook in dit vak bevinden zich nog diverse laden. In de vroege achttiende eeuw werd een dergelijk meubel ook wel een ‘cantoor’ of ‘comptoir’ genoemd.

Het is ontegenzeglijk een Groninger meubel, niet alleen door de overeenkomst met de kistenmakersproef, maar ook door de herkomst uit een Groninger patricische familie.

Hoge resolutiefoto's Download object

Labels Menkemaborg

Deze pagina delen facebook twitter pinterest Embed