Wanneer de deksel is opgeklapt, dan is binnen het glanzende palissanderhout goed te zien

Deze schrijf- of documentenkist staat op een bijbehorend onderstel. De kist is in India gemaakt van palissanderhout en is ingelegd met bloemen en slingerende takken van ivoor en ebbenhout. In het midden op de deksel is op een ovaal ivoren plaatje het wapen Alberda gegraveerd. Het onderstel is in Nederland gemaakt van notenhout.

De schrijfkist is in 1950 gelegateerd door de laatste telg van de familie Lewe van Nijenstein, Jean Francois. Het is een kostbare, rijkgedecoreerde kist en er is zelfs nog een tweede exemplaar bekend met het wapen Sichterman-Alberda. Wie weet heeft de bekende Groninger Jan Albert Sichterman beide kisten meegenomen uit India, de ene voor zijn zoon en schoondochter en de ander voor haar ouders, Mello Alberda van Rensumaborg en Catharina Magdalena Alberda van Nijenstein.

Wanneer de deksel is opgeklapt, dan is binnen het glanzende palissanderhout goed te zien. Het binnenwerk bestaat uit een groot vak en twee langwerpige vakken ter weerszijden. Het grote vak is afgesloten door een klep. Hierin kunnen bijvoorbeeld documenten bewaard worden. Voor het schrijven zit er een koperen zandstrooier in de hoek links en in de rechter hoek een koperen inktpotje met een metalen binnenpotje. Het lange vak ertussen is voor de veren of pennen en kan met een schuif afgesloten worden.

Hoge resolutiefoto's Download object

Labels Menkemaborg

Deze pagina delen facebook twitter pinterest Embed