Uit de muur steekt een loden pijp en daar staat een emmer om het gebruikte water op te vangen - leeggooien kan in de gracht

In de brede gang van de borg is halverwege in de muur een fonteintje van marmer aangebracht. Het heeft aan weerszijden smalle kastjes van eikenhout voor de handdoeken. Het functioneert als waterleiding, maar dan wel met de hulp van het personeel. In de kast achter dit fonteintje bevind zich bovenin een rechthoekige loden bak voor schoon water, waarschijnlijk regenwater.

Uit de muur steekt een loden pijp en daar staat een emmer om het gebruikte water op te vangen. Leeggooien kan in de gracht. De kastjes zijn in symmetrie ter weerszijden van het fonteintje aangebracht. Het is onderdeel van de ingrijpende verbouw rond 1705. Het kraantje is van zilver en is laat achttiende-eeuws. Mogelijk heeft er oorspronkelijk een koperen kraantje dienst gedaan. Tussen de kastjes is de wand voorzien van geglazuurde aardewerken tegeltjes, zogenaamde witjes. Dit heeft natuurlijk een praktische reden. De witjes zijn ook als plint in de gang aangebracht, evenals op de wand van de trapopgang naar de verdieping.

Hoge resolutiefoto's Download object

Labels Menkemaborg

Deze pagina delen facebook twitter pinterest Embed