Door middel van veel beeldmateriaal werd gepoogd de zachtaardige kant van Hitler te laten zien

Goede propaganda was de motor achter het nationaalsocialisme. In zijn boek 'Mein Kampf' uit 1942 omschreef Adolf Hitler al het belang van propaganda voor het beïnvloeden van het volk en het te overtuigen van het nationaalsocialisme. Ook tijdens de bezetting werd hier regelmatig gebruik van gemaakt.

In november 1940 besloot het Departement van Volksvoorlichting en Kunsten een brochure uit te geven over Hitler. Doel van de brochure was het negatieve beeld dat de meeste Nederlanders van Hitler hadden te veranderen en dit om te zetten naar het idee van de Führer als aimabele persoon en de perfecte leider voor het Nederlandse volk.

De brochure had als titel ‘Wilt u de waarheid weten? Hitler zoals men hem aan u getoond heeft, en zoals hij in werkelijkheid is’. Door middel van veel beeldmateriaal werd gepoogd de zachtaardige kant van Hitler te laten zien en duidelijk maken dat hij de beste intenties had met de bezetting van Nederland. Zo praat en lacht hij met kinderen, vrouwen en ouderen en staat als een goed en standvastig leider te midden van arbeiders, wetenschappers en soldaten. De foto’s hadden onderschriften als ‘Hitler haat den oorlog - hij houdt van kinderen - van dieren’ en ‘Hitler is sterker als alle Volkeren, omdat Adolf Hitler de beste Volksleider is’.

Deze eerste publicatie werd in november 1940 gratis verspreid in een oplage van 500.000 exemplaren.

Hoge resolutiefoto's Download object

Deze pagina delen facebook twitter pinterest Embed