Het is helaas niet bekend wie de maker van deze reproductie is geweest

In het dorpscafé Bie Koboa worden de wanden versierd door een aantal schilderijen die ook daadwerkelijk ooit in een horecagelegenheid hebben gehangen. Zo ook een reproductie van het schilderij ‘Kooplieden in Hazevellen’ dat oorspronkelijk naar alle waarschijnlijkheid is geschilderd door de Duitse kunstenaar Johan Martin Billroth. Het exemplaar in het museum is afkomstig uit het Hotel Krijthe in Bedum. Bijzonder aan dit kunstwerk is dat dit een versie is die wat ‘vriendelijker’ oogt dan het origineel dat in het Rijksmuseum te vinden is.

Wat wordt er eigenlijk afgebeeld op deze reproductie? Het gaat om drie handelaren, zoals de titel het zegt, in hazenvellen. Als je kijkt naar de manier waarop de personen zijn geschilderd dan zie je duidelijk dat er op karikaturale wijze Joodse gelaatstrekken aan de gezichten zijn toegekend. Dit komt vooral tot uitdrukking in de neuzen van de handelaren. Het bijzondere is dat op de reproductie in het museum de neuzen wat kleiner zijn gemaakt dan op het origineel en dat geldt ook voor de uitstraling van de handelaren die wat vriendelijker is.

Het is helaas niet bekend wie de maker van deze reproductie is geweest, maar zeker is dat het schilderij van Billroth op grotere schaal is gekopieerd. Met name in Noord-Nederland en het Noorden van Duitsland is de voorstelling opgenomen in diverse museale collecties.

Hoge resolutiefoto's Download object

Deze pagina delen facebook twitter pinterest Embed