In vroeger tijden was het echter zo dat boter vaak thuis geproduceerd werd

Op het Hogeland is naast de uitgebreide akkerbouw ook altijd veeteelt een belangrijke tak van de agrarische sector geweest. Niet voor niets wordt het gebied doorsneden door het Boterdiep, het kanaal dat van de stad Groningen naar Uithuizen loopt. Maar hoe maak je boter eigenlijk? Menigeen weet waarschijnlijk alleen maar dat het van melk wordt gemaakt en uit een fabriek komt. In vroeger tijden was het echter zo dat boter vaak thuis geproduceerd werd door de mensen zelf.


Het bijzondere object dat hier te zien is, is een zogenaamde handkarn die in het Venhoes te bewonderen is. Dit exemplaar van Keuls aardewerk, dat ook nog eens decoratief beschilderd is, stamt waarschijnlijk uit de 19e eeuw. Maar hoe ging dat karnen eigenlijk in z’n werk en hoe zat ook alweer met de karnemelk?


Bij karnen, dat met de hand zelfs meerdere uren in beslag kon nemen, wordt verzuurde room omgezet in boter. Daarbij veranderen de zogenaamde vetmembraantjes in vet waar boter uit kan worden bereid. Het overgebleven vocht wordt karnemelk. Voor vrouwen, zoals misschien wel Jantje Venhuizen (de naamgever van het Venhoes), een tijdrovend en fysiek zwaar klusje!

Hoge resolutiefoto's Download object

Deze pagina delen facebook twitter pinterest Embed