Zo verborg deze eigenaar zijn radio in de boekenkast, waarvoor hij eerst een catechismus heeft bewerkt

In mei 1943 krijgt de Nederlandse bevolking van de Duitse bezetter het bevel radio’s in te leveren. De nieuwsvoorziening door illegale zenders zoals de BBC en Radio Oranje wordt hierdoor ernstig gedwarsboomd.

Uit angst voor represailles geven veel mensen gehoor aan het bevel, maar er worden ook radio’s verborgen. De wens van Nederlanders om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen in Europa via geallieerde nieuwsbronnen was groot. Illegale luisteraars stuitten echter wel vaak op technische problemen. Zo waren er Duitse stoorzenders, die men probeerde te ontwijken met een zogenaamde ‘moffenzeef’, of ‘germanenzeef’: een speciale antenne die stoorgeluiden van de bezetter uit de lucht filterde.

De radio’s die wel werden ingeleverd kwamen terecht bij de bezetter, NSB’ers of werden naar Duitsland gestuurd. De illegale radio’s werden zorgvuldig verborgen in huis, in alle soorten schuilplaatsen. Zo verborg de eigenaar van dit exemplaar zijn radio in zijn boekenkast, waarvoor hij eerst een catechismus heeft bewerkt.

Hoge resolutiefoto's Download object

Deze pagina delen facebook twitter pinterest Embed