Kleedingmagazijn L. de Vries is een bekende naam in Groningen

Een herenjas op maat gemaakt, kostuums, colberts en pantalons; het is allemaal te vinden in Kleedingmagazijn L. de Vries Hzn. te Groningen. Misschien heeft u de winkel wel eens bezocht? Of bent u nog eigenaar van een colbert of pantalon van De Vries? Hoe dan ook, Kleedingmagazijn L. de Vries is een bekende naam in Groningen. 

Bij het opstellen van advertenties voor de kledingwinkel in kranten en tijdschriften werd vroeger gebruik gemaakt van clichés. Dit is met de opkomst van digitaal printen of drukken niet meer nodig.

Clichés werden van zink of koper gemaakt. Men maakte een negatief van de afbeelding die vervolgens op de zinken of koperen plaat werd gelegd. Door een chemische reactie ontstond hoogteverschil tussen verschillende delen van de afbeelding. De hogere delen werden besmeerd met inkt, de lagere delen, door het hoogteverschil, niet. Op deze manier werd de afbeelding zichtbaar wanneer deze gedrukt werd op papier. Deze techniek wordt ook wel hoogdruk genoemd. De clichés van Kleedingmagazijn L. de Vries zijn hoogstwaarschijnlijk bij een van de clichéfabrieken in Groningen gedrukt zoals de Noord-Nederlandse Clichéfabriek of clichéfabriek De Poel, waarvan Jan de Poel de oprichter is. Zonen Johan en Marinus de Poel zijn nauw betrokken geweest bij het initiatief tot oprichting van een Grafisch Museum in Groningen.

Wanneer De Vries door de goede zaken wil uitbreiden geeft hij in 1904 opdracht tot het bouwen van het pand aan de Brugstraat 7, naar een ontwerp van de Groninger architecten K. en G. Hoekzema. Het is een prachtig pand geworden in Jugendstil stijl met tegeltableaus in het fries gemaakt door de beroemde tegelfabriek Rozenburg uit Den Haag. Het gebouw is uitgeroepen tot rijksmonument. Op de rechterzijgevel van het gebouw staat nog altijd de oorspronkelijke, geschilderde naam: ‘Herenkleding L. de Vries Hzn.’ De naam De Vries zal voor altijd met het gebouw verbonden blijven.

De grote collectie clichés in GRID Grafisch Museum Groningen is nog altijd in gebruik. Met de clichés van Kleedingmagazijn L. de Vries Hzn. wordt ook nog eens een bijzonder stukje geschiedenis van de stad levend gehouden.

Hoge resolutiefoto's Download object

Deze pagina delen facebook twitter pinterest Embed