‘Een nieuw model met een deftigen Franschen naam, arbeiderskind van het platteland. Rooie wangen, blauwe oogen, zwart haar’

Het model dat hier is afgebeeld zou heel goed Jeanne de Blécourt kunnen zijn, oftewel Jantje Bolt, zoals haar werkelijke naam luidde. Jantje Bolt poseerde regelmatig voor de Ploegleden en is te herkennen op een hele reeks prenten, tekeningen en schilderijen.


Waarschijnlijk heeft ze in 1925 gereageerd op de advertentie die De Ploeg op 8 januari in het Groninger Dagblad plaatste onder de rubriek ‘Gevraagd’: ‘Voor ’s zaterdagsavonds door “De Ploeg”, NAAKTMODELLEN.’ Daarop kwam onder andere een reactie van de politie, die zelfs langs ging bij voorzitter Jan Jordens om eens te horen wat deze oproep te betekenen had...


Een andere reactie kwam dus mogelijk van Jeanne de Blécourt, ‘Een nieuw model met een deftigen Franschen naam, arbeiderskind van het platteland. Rooie wangen, blauwe oogen, zwart haar. Een zuidelijk gedrongen figuur’, zoals Johan Dijkstra haar in 1938 in een terugblik op twintig jaar De Ploeg beschreef.


In deze aquareltekening heeft hij haar afgebeeld in een ontspannen pose, gekleed in een dunne jurk en op blote voeten. Haar schoenen staan vóór haar. Ze is afgebeeld in het atelier van Johan Dijkstra aan de Spilsluizen. De Ploeg maakte regelmatig gebruik van het atelier voor het gezamenlijk modeltekenen.

Hoge resolutiefoto's Download object

Deze pagina delen facebook twitter pinterest Embed