Verkade begint in 1886 met zijn Stoom-Beschuit- en Koekfabriek bij de molen De Ruyter langs de Zaan

We zien hier de allereerste beschuitbus van Verkade uit 1886. Verkade begint in dat jaar met zijn Stoom-Beschuit- en Koekfabriek bij de molen De Ruyter langs de Zaan. In deze blikverpakking is de beschuit hygiënisch verpakt en blijft ze croquant en smakelijk.

In dit statiegeld blik pasten twintig stuks losse beschuiten, die door de winkelier per stuk werden verkocht. Het blik ging vervolgens leeg weer terug naar de fabriek, werd schoongemaakt en telkens hergebruikt. Er kwam een nieuw papieren wikkel om het blik heen, dat zorgde voor de verzegeling. Met dit wikkel is Verkade een van de eersten die in Nederland het merkartikel introduceert. De familienaam wordt de merknaam.

In de daaropvolgende jaren wordt het papieren wikkel vervangen door een lithografische bedrukking in steendruk. Eerst in één kleur (1895), en later (vanaf 1905) ook in meerdere kleuren. Als het bedrijf in 1986 het honderdjarig jubileum viert, wordt het vierde blik in de rij uitgegeven. Geschikt voor een rol met dertien beschuiten, maar met de afbeelding van het originele papieren wikkel. We spreken dan van een 'nostalgische heruitgave'.

Podcast

Hoge resolutiefoto's Download object

Deze pagina delen facebook twitter pinterest Embed