Over de literaire kwaliteit van de Bommelverhalen bestaat tegenwoordig geen twijfel meer

In 1997 opende Marten Toonder (1912-2005) de tentoonstelling ‘Gebouwd in Verbeelding’ in Groningen. Er is toen van zijn handafdruk en de bijbehorende handtekening een gipsafdruk gemaakt. Later werd hiervan een bronzen plaat vervaardigd. Deze handafdruk is in het Stripmuseum te bezichtigen in het kabinet van Tom Poes en Heer Bommel.

Marten Toonder neemt in de galerij van de Nederlandse literatoren een unieke plaats in, omdat hij een geheel nieuw genre in de literatuur heeft gecreëerd. Zijn Bommelverhalen worden gekenmerkt door een combinatie van kwalitatief hoogstaande tekeningen, voorzien van een ondertekst met veelal virtuoos taalgebruik. Over de literaire kwaliteit van de Bommelverhalen bestaat tegenwoordig geen twijfel meer. In 1992 ontving Toonder als 80-jarige de Tollensprijs voor zijn gehele oeuvre.

In 2009 werd de Marten Toonderprijs ingesteld, een onderscheiding voor een striptekenaar die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse cultuur. De oeuvreprijs was een initiatief van het Fonds voor Beeldende Kunsten, Vormgeving en Bouwkunst. De Marten Toonderprijs zou jaarlijks worden toegekend en bestond naast de eer uit een bedrag van 25.000 euro. Ze werd echter slechts driemaal uitgereikt: aan Jan Kruis (2010), Peter Pontiac (2011) en Joost Swarte (2012). In 2013 werd de prijs vanwege bezuinigingen alweer afgeschaft.

Hoge resolutiefoto's Download object

Deze pagina delen facebook twitter pinterest Embed