Jean Dulieu (1921-2006) was de geestelijk vader van Paulus de boskabouter

Paulus de boskabouter, Eucalypta, Oehoeboeroe. Ze behoren tot het collectief geheugen van de generatie die in de jaren vijftig en zestig van de 20e eeuw is geboren. Het Nederlands Stripmuseum besteedt met een eigen Pauluskabinet aandacht aan deze oerhollandse creatie van tekenaar en schrijver Jean Dulieu.

Jean Dulieu (1921-2006) was de geestelijk vader van Paulus de boskabouter. Over Paulus maakte hij jarenlang stripverhalen en vertellingen met illustraties. Bekend zijn ook de hoorspelen rond Paulus, die Dulieu van 1955 tot 1964 maakte voor de VARA-radio. Dat Jean Dulieu hierin zelf de verschillende stemmen deed van Paulus, Eucalypta, Oehoeboeroe, Salomo en de andere dieren was een uitzonderlijke prestatie. Jean Dulieu ontving in 1981 de Stripschapprijs.

In 2003 heeft Dulieu een twintigtal originele tekeningen van Paulus de boskabouter geschonken aan het Nederlands Stripmuseum. Het was zijn gebaar van waardering voor het inrichten van een speciaal Pauluskabinet in het Stripmuseum, dat in april 2004 zijn deuren opende. Een tiental van deze geschonken tekeningen worden permanent geëxposeerd in het Pauluskabinet van het Stripmuseum.

Hoge resolutiefoto's Download object

Deze pagina delen facebook twitter pinterest Embed