Mogelijk gaat het om een fantasieprent die gemaakt is ter herinnering aan de Nederlands-Japanse betrekkingen.

Deze kakemono (d.i. een Japanse rolprent) uit de collectie van het Noordelijk Scheepvaartmuseum, is geschilderd door Tamaki Quacutei (of Kakutei) uit Nagasaki. Het is voor zover bekend het enige werk van deze schilder dat zich buiten Japan bevindt.

Op de kakemono is een Nederlands schip te zien is. Lang werd werd gedacht dat het ging om het Nederlandse oorlogsschip de ‘Medusa’, die in 1863 in de Straat van Kammon werd aangevallen. Dit is echter onwaarschijnlijk. Ten eerste is op de vlag in de mast van het schip een ander jaartal dan 1863 te zien. Bovendien lijkt er op de afbeelding geen sprake te zijn van een oorlogssituatie. Het schip wordt vriendelijk binnengehaald door de Japanners en op de sloepen rond het schip en op de kades zijn vaandels te zien, die wijzen op een feestelijke gebeurtenis.

Mogelijk gaat het om een fantasieprent, die wellicht gemaakt is ter herinnering aan de Nederlands-Japanse betrekkingen. Een aanwijzing daarvoor is de vlag van de VOC, de maatschappij die in de negentiende eeuw niet meer bestond. Rechtsonder is een eiland met daarop een Nederlandse vlag te zien. Mogelijk symboliseert dit het kunstmatige eiland Dejima in de baai van Nagasaki. Vanaf dit eiland dreef Nederland van 1641 tot 1859 als enige westelijke buitenlandse mogendheid handel met Japan.

 

Hoge resolutiefoto's Download object

Deze pagina delen facebook twitter pinterest Embed