Deze kleine pot is handgevormd en op de schouder versierd met een ingekrast geometrisch (driehoekig) patroon. De pot dateert uit de eerste eeuw na Chr. en heeft een vlakke bodem en een korte verdikte rand. Omdat aan de buitenzijde weinig roetvlekken te zien zijn, heeft de pot mogelijk geen kookfunctie gehad. Hij werd op een andere wijze bij de voedselbereiding gebruikt.
Lees meer
Het feit dat de opgedolven aspot in ongeschonden staat is, zou er op kunnen duiden dat het heeft beantwoord aan haar doel. De barak waarin het ooit stond is weliswaar in de tijd verdwenen, maar zeer waarschijnlijk niet in vlammen opgegaan. Anders hadden ze in het Vestingmuseum Oudeschans nooit zo'n fraai overgeleverd exemplaar tentoon kunnen stellen.
Lees meer
In zijn eigen tijd behoorde het tot het niets-aan-de-hand aardewerk. Gebruiksmateriaal waarbij de functie belangrijker was dan de vorm. Pas toen musea en verzamelaars er oog voor kregen, steeg het in status (en waarde). Vandaag de dag is het zeer gezocht en mag het Vestingmuseum Oudeschans zich gelukkig prijzen met een bijzondere collectie Werra-keramiek.
Lees meer
1944. Het is winter. Na een barre tocht van zes weken, lopend en op boerenkarren, bereikt een grote groep vluchtelingen uit Noord-Limburg eindelijk Tolbert. De tweehonderd katholieke Limburgers vinden gastvrij onderdak in dit protestantse dorp. Korte tijd later wordt Maria Johanna Arnoldina Carolina geboren. Maar niet op de dag die op haar geboortebordje staat vermeld.
Lees meer
Een fraai serviesje uit de collectie van Fredewalda. Jammer alleen dat de kopjes ontbreken. Fout. Die ontbreken niet. Er hebben nooit kopjes bij gehoord. En dat is maar goed ook. Het zou anders maar een natte knoeiboel zijn geworden tijdens het drinken.
Lees meer
Deze aardewerken beker is afkomstig uit een 4000 jaar oud graf dat nabij Helpermaar is gevonden. Het skelet is in de loop van de eeuwen in het zand vergaan. Het enige dat van hem was overgebleven, was een vage verkleuring in het zand, een zogenaamd ‘ lijksilhouet’. Ter hoogte van zijn borst lag de versierde aardewerken beker.
Lees meer
Dit zwartkleurige potje valt op door de versiering van vijf bobbels. Het wordt een ‘Buckelurn’ genoemd en de vorm en de versiering zijn kenmerkend voor het ‘Angelsaksische’ aardewerk uit de vroege middeleeuwen.
Lees meer
Zo op het oog is het maar een gewone pot met een deksel. Maar zoals dat voor veel banale voorwerpen geldt, is het het verhaal waaraan een object haar bijzondere waarde ontleent. Zoals deze pot met deksel in de collectie van Vestingmuseum Nieuweschans, waarvan de vondst in 1975 zelfs de krant haalde.
Lees meer
Zelden dat je bij een archeologische opgraving een ongeschonden pot tegenkomt. Ooit is ze afgedankt juist omdat ze aan scherven viel en anders heeft de tijd wel gemaakt dat ze –nadat ze om welke reden dan ook in onbruik raakte– aan gruzelementen ging.
Lees meer
In de deelcollectie ‘Aardewerk’ van de Oudheidkamer Uithuizermeeden bevindt zich een zogenaamde ‘stoop’ (een inhoudsmaat) die oorspronkelijk uit de veldapotheek van de Franse koningen komt en volgens overlevering al in gebruik is geweest bij Lodewijk XIV.
Lees meer