De eerste drie gebinten, de staanders in de schuur die het dak dragen, zijn eiken­bomen geweest die in 1607 zijn omgezaagd.

De Cazemierboerderij anno 1607. Generaties lang in gebruik geweest bij opeenvolgende families Cazemier, biedt het sinds een aantal jaren onderdak aan het museum van Fredewalda en het dorpshuis. De boerderij werd voor die gelegenheid grondig aangepakt. Maar dat was niet voor het eerst…


Tijdens de restauratie van het Rijksmonument wist men aan de hand van jaarringen in het hout de oudste bouwfase te achterhalen. De eerste drie gebinten (de staanders in de schuur die het dak dragen) zijn eikenbomen geweest die in 1607 zijn omgezaagd. Heel zeldzaam is de vorkconstructie aan de bovenkant, waaraan je de oorspronkelijke boom nog kunt herkennen. 


Ooit is het een kop-romp boerderij geweest (een vierkant woonhuis aan de schuur), maar ze wordt in 1875 verbouwd tot stelpboerderij aan het Oldambtster type (woonhuis en schuur onder één nok). Het woonhuis gaat plat, de schuur wordt verlengd en veel achttiende-eeuws materiaal wordt hergebruikt. De zolderbalken in de voorkamer, de bedsteewand, de tegeltableaus, de schouw: ze zijn –gelukkig!– allemaal herplaatst. 


De Cazemierboerderij is het vroegste voorbeeld van de bouw van een Friese schuur in de provincie Groningen en daarmee van groot belang voor de boerderijbouw in Groningen.

Hoge resolutiefoto's Download object

Deze pagina delen facebook twitter pinterest Embed