Hendrik Nicolaas Werkman (1882-1945) begint zijn carrière als leerling-drukker

Op de bovenste verdieping van het GRID wordt de erfenis van de Groningse drukker en kunstenaar H.N. Werkman op een actieve manier in stand gehouden. Hier namelijk bevindt zich het Werkman Atelier, waar workshops worden gegeven over zijn druktechniek en enkele van zijn zetbokken en drukpersen staan.


Hendrik Nicolaas Werkman (1882-1945) begint zijn carrière als leerling-drukker. In 1908 richt hij in Groningen zijn eigen drukkerij op. Voor de expressionistische kunstenaarsvereniging De Ploeg ontwerpt hij vanaf 1919 uitnodigingen, affiches en catalogi bij exposities. Een jaar later sluit hij zich als kunstenaar aan bij de De Ploeg. Werkman is autodidact en zijn eerste schilderijen stammen uit 1917.
 
In 1923 stapt hij over op zijn drukkersgereedschap om hiermee ‘druksels’ te maken. Dit omvat het grootste deel zijn creatief oeuvre. Hij ontwikkelt een eigen techniek met de inktrol, drukletters en de handpers. Later gaat hij stempelen en maakt hij gebruik van sjablonen. Van 1923 tot 1926 geeft hij in eigen beheer het blad ‘The Next Call uit’, een ‘showcase’ van zijn eigen druksels in constructivistische en dadaïstische stijl.


Hendrik Werkman wordt vlak voor het einde van de Tweede Wereldoorlog door de Siecherheitsdienst gefusilleerd. De redenen voor zijn arrestatie en executie zijn nooit helemaal duidelijk geworden.

Hoge resolutiefoto's Download object

Deze pagina delen facebook twitter pinterest Embed