Papier waaraan men geen waarde meer hechtte, werd ook vroeger al gerecycled.

De twee jongeren op dit affiche kijken je guitig aan met blosjes op de wangen. De gele trui van de jongen steekt fel af tegen de blauwe achtergrond. Ze dragen samen een zware mand vol met oud papier en karton. Ze nodigen je uit om mee te doen met de inzameling van papier en karton voor de Nederlandse industrie. 


Papier waaraan men geen waarde meer hechtte, werd ook vroeger al gerecycled. Men stopte het in gaten van balken of verkocht het voor een paar centen aan lompen- en oud papierhandelaren. Zij verkochten het op hun beurt aan papierproducenten. Tot aan de Tweede Wereldoorlog was de handel in oud papier en vodden in Groningen grotendeels in joodse handen. Omdat deze handel als oneervol en vies werd gezien, was het een van de weinige beroepen die traditioneel openstonden voor joden. Begin 20e eeuw telde de stad Groningen 45 kleinhandelaren in lompen en oud papier; in 1941 waren dat er nog vijftien. In de provincie waren ook verschillende joodse families actief in deze handel. Maar weinig van deze joodse lompen- en oud papierhandelaren overleefden de Tweede Wereldoorlog. 


Papierrecycling is nog steeds big business in Groningen. Ook is er tegenwoordig aandacht voor milieuvriendelijke papier- en kartonfabricage. De aan de Rijksuniversiteit Groningen ontwikkelde Bioboxx, bijvoorbeeld, is een doos gemaakt van gerecycled oud papier en is volledig biologisch afbreekbaar. En kartonnagebedrijf ESKA uit Hoogezand-Sappemeer geniet wereldfaam met zijn energiezuinige en schone kartonproductie. Zo is duurzaam en gerecycled papier nog steeds van betekenis voor de Groningse economie! 


Met dank aan het Veenkoloniaal Museum en Megan K. Williams. 


 


Objectgegevens:


Veenkoloniaal Museum: 


Affiche, inzameling oud papier en karton voor de Nederlandse industrie: 'We doen mee, jij ook?', 1940-'45.

Hoge resolutiefoto's Download object

Deze pagina delen facebook twitter pinterest Embed