Van dit blikje van Droste Persan chocolade moeten er in de jaren tussen 1900 en 1915 mogelijk tientallen zijn gemaakt. In ieder geval méér dan de vijf exemplaren die aan het nageslacht zijn overgeleverd. Maar wie zal zeggen hoeveel blikjes er onder werkbanken staan, op bovenste planken in opbergkasten of achterin een bureaulade? Wachtend om ontdekt te worden…
Lees meer
Het Van Nelle blik met de kenmerkende gekleurde hoekige vlakken is tot een icoon geworden, maar had die status zeker niet vanaf de eerste dag. De vertegenwoordigers van de fabriek destijds hadden hun bedenkingen en vreesden voor de verkoop. Dat het blik ooit ‘wereldberoemd’ zou worden in Nederland, zullen ze nooit hebben vermoed…
Lees meer
Een spaarautomaat die zich niet laat ‘flikken’. Lees het bijschrift van de Droste chocolade-automaat (een miniatuur naar voorbeeld van de manshoge verkoopautomaten) van ca. 1910: 'Andere munten als 2½ cents-stukken vallen direct in den spaarpot onder in den automaat, zonder dat een stuk chocolade wordt ontvangen'.
Lees meer
We zien hier de allereerste beschuitbus van Verkade uit 1886. Verkade begint in dat jaar met zijn Stoom-Beschuit- en Koekfabriek bij de molen De Ruyter langs de Zaan. In deze blikverpakking is de beschuit hygiënisch verpakt en blijft ze croquant en smakelijk.
Lees meer
Menigeen kent nog de winkels van de Gruyter waar de koperen silo’s met vers gemalen koffie uitnodigend glommen, de winkeldames een kraakhelder wit-gesteven schort droegen en de decoratie bestond uit prachtige tegeltableaus. En met de typerende voorraadblikken, die jaren geleden de basis vormden van museum Het Behouden Blik.
Lees meer
Deze ovale winkelblikken sierden ooit de toonbank van de kleine kruidenierswinkel en nodigden uit om één of twee ons van deze overheerlijke toffees mee naar huis te nemen. Ze zijn gemaakt rond 1925-1930 in oranje en blauw.
Lees meer
Van de meeste bewaarblikken is niet bekend wie de ontwerper is. In het geval van dit winkelblik voor Van Houten’s Cacao uit Weesp, weten we echter dat het gaat om een ontwerp van Jacob Nuiver.
Lees meer
De hier afgebeelde hulpkist van de Algemene Nederlandsche Wielrijders Bond hing ooit aan de gevel van het pand Voorstraat 8 in Nieuweschans, voorheen hotel ‘Huis der Gemeente’. Wat direct haar aanwezigheid op die plek verklaart: de inhoud diende immers het algemeen nut. Wie snel een ‘Hollandschen sleutel’ of een pleister behoefde, greep niet tevergeefs naar de hulpkist.
Lees meer
Deze blikken molen is gemaakt tussen 1926 en 1930 door de firma Bekkers & Zoon uit Dordrecht. De wieken kunnen draaien en het deksel scharniert. De molen stond in kleine kruidenierswinkels op de toonbank en bevatte vijf kilo losse toffees. De kinderen mochten natuurlijk even aan de wieken draaien en werden zo in de verleiding gebracht om een onsje van de toffees te kopen.
Lees meer
Waar blikken in Nederland altijd in series van drie stuks zijn uitgebracht, is deze serie de enige die uit vier blikken bestaat. Niet uit willekeur: net als bij de meeste dingen is ook hier grondig over nagedacht.
Lees meer