Tentoonstelling 'Amsterdamse school in Delfzijl, architectuur en vormgeving' in het MuzeeAquarium Delfzijl

Tentoonstelling 'Amsterdamse school in Delfzijl, architectuur en vormgeving' in het MuzeeAquarium Delfzijl

Te zien vanaf zaterdag 12 september tot en met zondag 3 januari 2021.

Het MuzeeAquarium in Delfzijl organiseert regelmatig wisseltentoonstellingen over het erfgoed in en rond Delfzijl. Deze keer is gekozen voor de Amsterdamse School als thema, in vormgeving en architectuur. In de wijk Oud West komen we vele voorbeelden van deze stijl tegen, ook het gemeentehuis en de voormalige zeevaartschool Abel Tasman zijn uitgevoerd in de stijl van de Amsterdamse School. De stijl is in Amsterdam tot bloei gekomen in de jaren '20 en heeft nergens in Nederland zoveel navolging gekend als in de provincie Groningen. Kenmerkend zijn de bijzondere dakvormen, de grote variatie in baksteentoepassingen, glas-in-lood ramen en geometrische vormen.


Op de tentoonstelling zijn onderdelen van gebouwen te zien, zoals dakpannen, deuren, tegels en geglazuurde stenen. Ook de zogenaamde 'toegepaste kunst' krijgt aandacht: er is een interieur in de stijl van de jaren '20 en '30 en objecten die de verschillende stijlen uit het begin van de 20ste eeuw illustreren, zoals art deco en art nouveau. Bijzonder zijn de kasten van meubelfabrikant J. Huizinga uit Groningen. Oude ansichten en recente foto's van Jaap Groeneveld laten de verscheidenheid aan gebouwen zien in Amsterdamse School-stijl in de gemeente Delfzijl.


Daarnaast bestaat de mogelijkheid om een wandeling langs de gebouwen te maken, want bij de VVV die eveneens in het MuzeeAquarium is gehuisvest, is een Amsterdamse School-wandeling verkrijgbaar. De tentoonstelling 'Amsterdamse school in Delfzijl, architectuur en vormgeving' is te zien vanaf zaterdag 12 september tot en met zondag 3 januari 2021.


 

Deze pagina delen facebook twitter pinterest Embed