“ Cachou is afkomstig uit de bast van tropische bomen, vooral van de acacia, de betelpalm en de mimosa
Het tanen (een manier om katoenen visnetten en zeilen te conserveren) gebeurde in taanketels, waarin zeilen en netten ondergedompeld werden. Vroeger werd daarvoor run (een afkooksel van eikenschors) gebruikt. Later werd dat vervangen door cachou, een extract uit tropische houtsoorten zoals de Acacia catechu.
Cachou is afkomstig uit de bast van tropische bomen, vooral van de acacia, de betelpalm en de mimosa. Het hoofdbestanddeel van deze stof is taan. De bruin-gele kleur van cachou wordt taneet genoemd. Touw en netten werden meestal in de taanketel gekookt, zeilen werden op de grond uitgelegd en met een borstel getaand. Oude vissersboten hadden door het tanen vaak bruine zeilen, wat heeft geleid tot de term bruine vloot, waarmee overigens een veel ruimere groep historische schepen aangeduid wordt.
Cachou wordt ook gezien als een geneeskundige stof. Het wordt gebruikt als smaakstof in drop en als smaak- en kleurstof in alcoholische dranken. In het Franse Toulouse worden sinds het eind van de negentiende eeuw blikjes cachou-snoep met een sterke mintsmaak volgens onveranderd recept verkocht onder de naam ‘Cachou Lajaunie’.
Hoge resolutiefoto's Download object
Labels Visserijmuseum Zoutkamp