Het oudste nog in originele staat verkerende turfschip van de provincie Groningen

Het Veenkoloniaal Museum beschikt in zijn collectie over allerlei voorwerpen die getuigen van het rijke maritieme verleden van de Groninger Veenkoloniën. Met één wel heel bijzonder object: een heus binnenvaartschip dat nog vaart!


De spitse praam Familietrouw is het oudste (1894) nog in originele staat verkerende turfschip van de provincie Groningen en opgenomen in het Nationaal Register Varende Monumenten. Het is een bijzonder schip omdat er van dit type weinig bewaard zijn gebleven in Nederland en omdat het zich nog in vrijwel authentieke staat bevindt. Vanzelfsprekend is er in die meer dan honderd jaar wel wat aan veranderd, maar het ruim is nooit verbouwd ten behoeve van de recreatie. Het ruim is nog steeds een ruim, klaar om eventueel honderden turven te laden. De Familietrouw bezit ook nog de originele roef, compleet met een stel kleine kooien.


Het schip loopt in 1894 in Stadskanaal van stapel voor de familie Drost uit Wildervank. In de jaren 1920 krijgt het de huidige naam ‘Familietrouw’. Schipper Muskee uit Hoogeveen is in de jaren 1950 de laatste die met het schip beroepsmatig turf vervoert. Hierna komt het in handen van schipper Veen uit Zwolle. Hij gebruikt de Familietrouw als bijboot voor zijn zand- en grinthandel.
In 1976 wordt het schip als oud ijzer in Akkrum gekocht en door de familie Ploeg uit Oosterbeek weer omgetoverd tot een varend monument. Het Veenkoloniaal Museum vaart nog steeds met de Familietrouw!


 

Hoge resolutiefoto's Download object

Deze pagina delen facebook twitter pinterest Embed