Ze nemen souvenirs van hun verre reizen mee terug naar huis, zoals het houten Rigawerk dat ze kopen op de markt in Riga

’s Lands wijs, ’s lands eer. Uit deze houten drinklepel in de vorm van een eend, ook wel ‘kovsh’ of ‘skobkar’ genoemd, bieden de Russen hun gasten in de negentiende eeuw een welkomstdrank aan. Een drinklepel waar bepaald méér drank ingaat dan in een maatje jenever. Maar dat is dan ook weer naar ’s lands wijs en 's lands eer…


Vanuit de Groninger Veenkoloniën varen in de negentiende veel schepen naar de Oostzeelanden. Rond 1860 wonen in de Groninger Veenkoloniën maar liefst evenveel zeelieden als in Amsterdam en Rotterdam! Riga, Köningsberg (het huidige Kaliningrad) en Sint-Petersburg zijn populaire bestemmingen bij de veenkoloniale schippers. Ze nemen souvenirs van hun verre reizen mee terug naar huis, zoals het houten Rigawerk dat ze kopen op de markt in Riga. Deze drinklepel is daar een mooi voorbeeld van.


Rigawerk is beschilderd met florale en geometrische versieringen in rood, zwart en goud. De decoraties zijn vermoedelijk gebaseerd op technieken die monniken uit de omgeving gebruikten bij het schilderen van iconen. Anders dan de naam doet vermoeden vindt het Rigawerk zijn oorsprong in het Russische district Khokhloma aan de Volga. Deze eendvormige drinklepel is een uniek object dat men weinig ziet. Meer bekend zijn de Riganappen.

Hoge resolutiefoto's Download object

Deze pagina delen facebook twitter pinterest Embed