In de Nederlandse vertaling kreeg Rupert de naam Bruintje Beer - de strip was een groot succes

De originele koek-stans uit ongeveer 1931 van de Bruintje Beer-koekjes van Branbergen uit Musselkanaal, een van de topstukken uit de collectie van het Streekhistorisch Centrum.


Bruintje Beer werd bedacht in 1920. De Engelse krant Daily Express was op zoek naar een leuk stripverhaal dat ze elke dag in de krant kon plaatsen. Mary Tourtel was de vrouw van een van de eigenaars van de krant en bedacht, tekende én schreef de strip. De verhaaltjes gaan over het beertje Rupert dat allerlei avonturen beleeft.


In november 1929 stond Rupert voor het eerst ook in een Nederlandse krant, het Handelsblad, en vanaf 1930 in het Nieuwsblad van het Noorden. In de Nederlandse vertaling kreeg Rupert de naam Bruintje Beer. De strip was een groot succes. Er werden niet alleen boekjes van de verhalen gemaakt, maar Bruintje Beer en zijn vriendjes verschenen ook op kalenders, kaartjes, spelletjes en puzzels.


En ook als koekje. Branbergen kreeg in 1931 toestemming om het beertje in koekvorm uit brengen en vanaf dat moment verscheen Bruintje Beer als nieuw beeldmerk op de verpakking van de koekjes, op de vrachtauto’s en in de advertenties.


De stans is een cilinder van ijzer en messing. Met de cilinder werden mallen gegoten waarmee op een lopende band koekjes uit deeg werden gestanst. Hiermee zijn de beroemde Bruintje Beer-biscuits gemaakt. De rol had een capaciteit van zesendertig stuks.


 

Hoge resolutiefoto's Download object

Deze pagina delen facebook twitter pinterest Embed