Het is een imposant gebouw met karakteristieke kenmerken van de overgang van romaanse bouwstijl naar gotiek

De Jacobuskerk in Zeerijp is de laatste Groninger kerk die is gebouwd in de laat-romaanse bouwstijl. De kerk was oorspronkelijk gewijd aan de apostel Jakobus de Meerdere. Sinds de bouw in de veertiende eeuw is er maar weinig veranderd aan de kruiskerk. De vrijstaande toren is gebouwd in de tweede helft van de vijftiende eeuw.


De twee grote klokken die in de kerktoren hangen dateren uit 1502. Het is een imposant gebouw met karakteristieke kenmerken van de overgang van romaanse bouwstijl naar gotiek: hoge gewelven, spitsbogige vensters, maar ook ronde ramen, siermetselwerk en rondstaven rondom de vensters. De kerk staat op een groot kerkhof en is nog deels omgracht. Een deel van de gracht werd gedempt bij de restauratie in de jaren zestig van de vorige eeuw. De ingang naar het kerkhof en de kerk wordt gevormd door een tussen 1793 en 1795 geplaatst smeedijzeren hek, dat mogelijk afkomstig is van de gesloopte borg Haykema.


‘Het interieur van deze kerk is van een bedwelmende schoonheid’ schreef Regnerus Steensma ooit over deze kerk. En dat klopt. Alle wanden in deze kerk zijn voorzien van baksteenimitatie: een dieprode kleur, onderbroken door witte voegen. Ook de gewelfvelden zijn voorzien van deze baksteenimitatie, zij het in andere tinten en patronen. Deze toepassing was vroeger niet ongewoon, maar komt in deze mate zelden meer voor. Het orgel, in 1651 gebouwd door Th. Faber en later onder andere door A.A.Hinsz aangepast, preekstoel, piscina's (nissen) en rouwborden maken het bijzondere interieur compleet.


 


 


 


 

Hoge resolutiefoto's Download object

Deze pagina delen facebook twitter pinterest Embed