Een Engelse eetkamer op een ansicht

Een verslag van de speciale facebookpagina van de Stichting Huizinga Meubel Nederland, voorjaar 2017: 'Op internet werd een Huizinga eetkamerameublement aangeboden. Een ‘Engelse eetkamer’ stond in de advertentie te lezen en de vraagprijs was 100 euro. En hoewel de advertentie al tientallen malen was bekeken, had nog niemand geboden.


Wij deden een bod, er gingen een paar dagen overheen, tot de verkoper zich meldde en het ons gunde. We spraken af voor een bezichtiging in een woning in Slochteren, maar daar aangekomen was er geen verkoper te zien. Aanwezige werklieden lieten ons echter binnen, wat ons de gelegenheid gaf de meubels aan een eerste onderzoek te onderwerpen. Nergens een fabrieksplaatje te vinden, maar niettemin van een kwaliteit Huizinga-waardig.


Een paar uur later meldde de verkoper zich: hij was de afspraak domweg vergeten. En of we de meubels desondanks wilde overnemen. Ze waren écht van Huizinga; zijn grootvader kon er een eed op doen. We konden het voor 70 euro krijgen. En dan zouden ze het ook nog komen brengen. ‘Anders gaat het naar de stort’…


Dat nooit. We spraken af voor een dag later om 12:00 uur en op klokslag reed er een wagen met aanhanger en de vermeende Huizinga-meubels de dam op. De grootvader was mee, pakte iets uit zijn binnenzak en reikte ons een ansichtkaart aan van... Meubelfabriek Nederland J.A. Huizinga N.V.! Een kaart die ons niet bekend was, maar onderdeel is van vier ansichten die gemaakt zijn nadat de meubelfabriek in 1930 een naamloze vennootschap was geworden.


En wat vooral bijzonder is, is de afbeelding. Die toont namelijk de ‘Oud Engelse eetkamer’ zoals die op dat moment op het aanhangwagentje stond gestouwd (exclusief het dressoir). Een onomstotelijk bewijs dat het dus écht om Huizinga-meubels gaat in een perfecte staat. In een royaal gebaar schonk de grootvader de ansicht aan de Stichting.

Hoge resolutiefoto's Download object

Deze pagina delen facebook twitter pinterest Embed