Een verslag van de speciale facebookpagina van de Stichting Huizinga Meubel Nederland, voorjaar 2017: 'Op internet werd een Huizinga eetkamerameublement aangeboden. Een ‘Engelse eetkamer’ stond in de advertentie te lezen en de vraagprijs was 100 euro. En hoewel de advertentie al tientallen malen was bekeken, had nog niemand geboden.
Lees meer
Onder de klanten van de meubelfabriek ‘Nederland’ van J.A. Huizinga bevonden zich, behalve fabrikanten, gegoede middenstanders en welvarende boeren, ook provinciebesturen, rijksuniversiteiten en gemeentes. Zoals de gemeente Groningen, die ooit meubilair voor burgemeester en wethouders door Huizinga liet vervaardigen.
Lees meer
Een fraaie Huizinga-stoel, door de Stichting aangekocht via Marktplaats. Veel valt er vooralsnog over het meubel niet te vertellen, behalve dat de stoel waarschijnlijk het enige restant is van een set van vier eettafelstoelen, een tafel en tenminste één stoel met armleuning (dit exemplaar).
Lees meer
Een mooie aankoop die we begin 2017 deden in Badhoevedorp. Het betreft een bescheiden toiletmeubel van mahonie, in een geometrische stijl, verwant aan de Nieuwe Kunst. Fraai in al haar eenvoud –misschien wel juist door haar eenvoud– met precies de juiste verhoudingen. En, als elk Huizinga-meubel, zeer solide van constructie, gemaakt voor eeuwenlang gebruik.
Lees meer
Er zijn verschillende manieren om de echtheid van een Huizinga-meubel te bepalen. Natuurlijk door het fabrieksplaatje, maar ook als er nog een nota van bestaat of uit overlevering. Heel bijzonder is het echter als er een gemerkte ontwerpschets bij het meubel zit. De Stichting Huizinga Meubel Nederland heeft zo'n schets én het meubel dat ernaar gemaakt is.
Lees meer
De Stichting Huizinga Meubel Nederland beschikt slechts over een paar foto's van Jacobus Abraham Huizinga. Zij komen zonder uitzondering uit de collectie van een verre achternicht van Huizinga, een inmiddels hoogbejaarde dame woonachtig in Delft. Op een van de foto's zien we Jacobus afgebeeld met een ‘ziekenfondsbril’, waarachter norse ogen de beschouwer tegelijk licht verdrietig aanzien.
Lees meer
‘Erik Boerma –Ambassadeur 1e Klas voor de Stichting Huizinga Meubel Nederland– en eigenaar van Boerma’s Antiekhoeve in Uithuizen, tipte ons over de aankoop van een prachtig haardscherm, gemaakt door Huizinga. Niet met de bedoeling het aan de Stichting door te verkopen –Erik weet van het beperkte aankoopbudget van de Stichting– maar om zijn enthousiasme te delen.
Lees meer
Onderzoek van de Stichting Huizinga Meubel Nederland heeft inmiddels aangetoond dat J.A. Huizinga verschillende ontwerpers van naam en faam aan zijn fabriek had verbonden, al dan niet in vaste dienst. Maar op de meubels komt nooit een andere naamsvermelding voor dan die van hemzelf: ‘J.A. Huizinga’. Maar van dit bureau weten we uit eerste hand –die van Huizinga zelf– absoluut zeker dat het naar ontwerp is van A.J. Sanders.
Lees meer
De Stichting Huizinga Meubel Nederland werkt op moment van dit schrijven in hoofdzaak met een budget dat uit de eigen middelen van de bestuursleden komt, wat mede een reden is om zorgvuldig tot aankopen voor de collectie over te gaan. Niettemin is de verleiding soms te sterk, getuige het hier onderstaande verslag van een prachtige aankoop eind december 2016.
Lees meer
In de relatief korte tijd van haar bestaan is de Stichting Huizinga Meubel Nederland in ieder geval tot het besef gekomen dat er nog heel wat Huizinga-meubilair onder de mensen aanwezig is. Niet zo vreemd wanneer je bedenkt dat de meubels van de ‘Nederland’ er op gemaakt zijn om generaties mee te gaan.
Lees meer