Lekkere dikke soep of hutspot, warm uit de hooikist

Slow cooking is tegenwoordig helemaal in. Het is een energiezuinige manier van koken en de vitamines en mineralen blijven veel beter behouden. Maar het is niet nieuw! Vrouwen leerden in de eerste helft van de vorige eeuw al ‘slow cooking’ op de Huishoudschool. Al gebruikten ze hiervoor geen pan, maar een hooikist. Deze hooikist werd dan ook gebruikt als lesmateriaal op de Huishoudschool in Zuidhorn.


Een hooikist is in dit geval een houten kist die men van binnen bekleed heeft met hooi, verpakt in katoen. Je zet in de ochtend een pan met eten op het vuur en brengt deze tot het kookpunt. Daarna gaat de hete pan met inhoud de hooikist in. Door de isolerende werking van het hooi wordt de warmte van de pan met inhoud goed behouden. Op deze manier worden groente, vlees, aardappelen of stamppot langzaam gegaard. Dat kan wel de hele dag duren! Maar je hebt er geen omkijken naar, je kan er gewoon bij weglopen. Alles gaat vanzelf. En dat is fijn als vrouw met veel taken op een grote boerderij.


De hooikist werd ook gebruikt als ‘thermoskist’ voor de mensen die op het land werkten. De kist ging mee met de werkers, en als de torenklok twaalf sloeg was het tijd om te eten. Lekkere dikke soep of hutspot, warm uit de hooikist.

Hoge resolutiefoto's Download object

Deze pagina delen facebook twitter pinterest Embed