Dit was vroeger de woonkamer waar het gezinsleven zich afspeelde

Alsof de tijd een beetje stil is blijven staan, dat is de sfeer die deze 'mooie koamer' ademt. Vier eeuwen leven en werken vereeuwigd in een fraai tableau dat het verhaal van tientallen levens vertelt.


Als om vier uur in de ochtend de wekker rinkelt en de deuren van de bedstede opengaan, is de dag begonnen. Maar liefst drie bedsteden heeft deze kamer, met dubbele deuren en onderdeurtjes die zicht geven op de kelder. Opstaan, het vuur oprakelen en even goedkeurend langs de tussen de bedsteden ingebouwde smalle porseleinkastjes voor de 'pronk' lopen, de nachtspiegel van de beddenplank halen en legen. De vrouw gaat aan de slag voor het ontbijt, de kinderen vertellen elkaar zelf verzonnen verhalen die passen bij de fraaie Makkumer tegeltableaus uit 1800 die de kamer rijk is: steigerende paarden, een vaas met bloemen, een ster. Het dagelijks leven heeft zijn aanvang genomen.


Dit was vroeger de woonkamer waar het gezinsleven zich afspeelde. In deze kamer werd gekookt en gestookt, eerst met open vuur, later op de kachel onder de brede schouw met schouwbalk en sober vormgegeven pilasters. De horizontale naad in het houtwerk van de beddenwand met vlak daar onder een aantal dichtgemaakte balkgaten verraad waar de balken voor de verbouwing van 1875 gerust hebben. Het voorhuis was toen aanmerkelijk lager. De beddenwand, de schouw en de lambrisering zijn van voor de verbouwing. Het is een kamer die duizenden verhalen kan vertellen over haar bewoners en haar geschiedenis.

Hoge resolutiefoto's Download object

Deze pagina delen facebook twitter pinterest Embed