Ze nam de hele administratie van het NSF met zich mee en zette vanuit haar onderduikadres het werk gewoon voort

Bien Vegter woonde tijdens de oorlog in Groningen en kwam in 1943 via haar jeugdvriend Fré Legger in contact met het verzet. Fré was actief bij het Nationaal Steunfonds, een landelijke organisatie die zorgde voor de financiering van het verzet. Fré kreeg de leiding over de afdeling administratie en organisatie in het noorden, Bien werd zijn secretaresse.


Naast het bijhouden van de gecodeerde administratie deed ze ook andere klusjes, zoals het op de fiets rondbrengen van geld en papieren. Het huis van haar ouders in de J.A. Feithstraat werd een postadres van het NSF en ontmoetingsplaats voor verzetsmensen. Voor de veiligheid had Bien meerdere persoonsbewijzen. Eén op haar eigen en twee op een valse naam.


In 1944 begon Fré steeds meer taken over te dragen aan Bien, zodat zij in geval van nood het werk over kon nemen. De hoeveelheid werk was sterk toegenomen; de Spoorwegstaking van september 1944 zorgde er voor dat veel spoorwegpersoneel een onderduikadres nodig had en hun families geld voor hun onderhoud moesten krijgen. Ondertussen maakte de beruchte Sicherheitsdienst (SD) fanatiek jacht op verzetsmensen in Groningen.


Op 18 oktober 1944 liep Fré tegen de lamp; het adres van een vergadering aan de Parklaan was verraden. Na de arrestatie van Fré dook Bien meteen onder in Oosterhoogebrug. Ze nam de hele administratie van het NSF met zich mee en zette vanuit haar onderduikadres het werk gewoon voort. Pas later zou ze horen dat Fré door de Duitsers was doodgeschoten.


Het was voor de bezetter echter wel duidelijk dat Bien een grote rol speelde in het verzet. Om er achter te komen waar ze was, werden haar ouders en zusje Aaf opgepakt en verhoord op het Scholtenhuis. De familie liet echter niets los over de verblijfplaats van Bien, en ze werden naar verschillende kampen gestuurd. Biens vader ging naar een werkkamp op het eiland Borkum, haar moeder naar een werkkamp voor vrouwen in Wernigerode en zus Aaf werd als politiek gevangene naar Westerbork gestuurd. Na de bevrijding keerde haar familie terug uit de kampen en werd herenigd met Bien.


Hoge resolutiefoto's Download object

Deze pagina delen facebook twitter pinterest Embed