De groep had een pacifistisch karakter en speelde een grote rol in hulp aan Joodse onderduikers in het Noorden

Gerrit Boekhoven, geboren te Rotterdam op 16 februari 1912, was bedrijfsleider van de Noord-Nederlandse Clichéfabriek in de stad Groningen. In 1942 werd hij benaderd door het verzet en besloot mee te werken onder de schuilnaam ‘Henk de Groot’. Samen met zijn vriendin Dinie Aikema, die opereerde onder de schuilnaam 'mevrouw De Groot', vormden zij verzetsgroep De Groot, die uiteindelijk uit dertig leden zou bestaan.


De groep had een pacifistisch karakter en speelde een grote rol in hulp aan Joodse onderduikers in het Noorden. Ook in de distributie van bonkaarten was ze een hoofdrolspeler. Verder behoorden het onderhouden van contacten tussen de verzetsstrijders en het vervalsen van verschillende documenten tot hun werkzaamheden. Daarnaast was Gerrit Boekhoven de aanvoerder van de spoorwegstaking in Groningen en nam hij de zorg van de uitbetaling van stakers op zich.


In de laatste oorlogsmaanden kwam de SD de groep op het spoor: op 12 januari 1945 werd Gerrit Boekhoven door de SD gearresteerd en vervolgens verhoord en gemarteld op het Scholtenhuis in Groningen. Tegelijk met Gerrit werd ook Dinie Aikema opgepakt.


Kort na de arrestatie werd de groep De Groot opgerold. Gerrit werd op 19 maart 1945 door de SD gefusilleerd op het landgoed Vosbergen in Eelde. Zijn lichaam werd op 19 juni in datzelfde jaar gevonden en herbegraven op de Noorderbegraafplaats in Groningen. Dinie werd op 24 maart 1945 op dezelfde plek als Gerrit gefusilleerd: haar lichaam is na opgraving herbegraven, eveneens op de Noorderbegraafplaats in Groningen.

Hoge resolutiefoto's Download object

Deze pagina delen facebook twitter pinterest Embed