De commanderij lag op een gedeelte van de wierde die in de jaren zestig/zeventig van de vorige eeuw is afgegraven.

Wie er vandaag de dag gaat kijken, vraagt zich af waarom het dorp Heveskes moest verdwijnen. Voor industrie die er nooit is gekomen. Geen steen is er op de ander blijven staan: door het gras ruizen de herinneringen van de mensen die ooit op deze plek generatie op generatie hebben geleefd. Wat rest zijn de voorwerpen die tijdens de kaalslag in de grond werden gevonden en waarvan het Muzeeaquarium er een aantal laat zien.


Ooit stond er nabij het dorp Heveskes de Commanderij Oosterwierum. Een commanderij is een landgoed dat in opdracht van een ridderorde wordt bestuurd. De inkomsten werden gebruikt voor hun liefdadige werk of hun kruistochten. Later werden de commanderijen een inkomstenbron voor de adel.


Van de Commanderij Oosterwierum, iets ten zuid-oosten van Delfzijl, nabij het voormalige dorp Heveskes, zijn maar weinig sporen terug te vinden. De commanderij lag op een gedeelte van de wierde die in de jaren zestig/zeventig van de vorige eeuw is afgegraven ten behoeve van de oprukkende industrialisering van Delfzijl. Bij deze afgravingen is veel archeologisch materiaal gevonden, waarvan een groot gedeelte uit de periode van de commanderij. De tinnen kan in de collectie van Muzeeaquarium is daar een voorbeeld van.

Hoge resolutiefoto's Download object

Deze pagina delen facebook twitter pinterest Embed