Zo kan het dat een bronzen beeldje van de Romeinse oppergod Jupiter is gevonden in Noord-Groningen

Is het toeval of is het beeldje van de god Jupiter er ooit bewust door een wierdebewoner voor in huis gehaald? Als hemelgod bezat Jupiter twee belangrijke functies: van weergod en van donder- en bliksemgod. Als weergod beheerste hij de wind en de storm en was hij de brenger van regen.


Maar als de wierdebewoner iets te vrezen had, dan was het wel de combinatie van donder en bliksem, wind, storm en regen. Het was immers niet voor niets dat hij op een wierde woonde. Wat dat betreft had hij beter zijn heil kunnen zoeken bij Helios, de god van de zon...


De bezittingen van de inwoners van de wierden zijn teruggevonden in hun voormalige leefomgeving, maar ook in graven als persoonlijke grafgiften. Veel van de dagelijkse benodigdheden zullen ze zelf hebben vervaardigd, zoals kammen of onderdelen van kleding. Andere voorwerpen kwamen van ver, zoals glaswerk, bronzen mantelspelden of beeldjes van brons.


Hoewel de Romeinen vermoedelijk nooit tot in Noord-Groningen zijn doorgedrongen, dreven de bewoners van de wierden handel met de bewoners van de nabijgelegen zandgronden en hadden zij contacten op grotere afstand. Zelfs tot in het Romeinse Rijk. Zo kan het dat een bronzen beeldje (ca. tweede/derde eeuw na Chr.) van de Romeinse oppergod Jupiter is gevonden in Noord-Groningen.


Het exemplaar in Museum Wierdenland is een kunststof replica, bevestigd op een sokkel van perspex.


 


 

Hoge resolutiefoto's Download object

Deze pagina delen facebook twitter pinterest Embed