Hoe hij met veel vakmanschap uit één plaat dit kruisstuk wist te hameren, is nog steeds het ‘geheim van de smid’

Het valt nauwelijks op, maar toch is dit kruisstuk één van de meest mysterieuze voorwerpen in de collectie van Museum Stad Appingedam. De maker is Pieter Tei Houwerzijl (1927-1993), een van de laatste koperslagers van Nederland. En dit werkje was zijn grote trots. Zijn koperwerk en gereedschappen zijn te bewonderen in de kelder van Museum Stad Appingedam en zijn gekwalificeerd als de belangrijkste museale collectie in haar soort in Nederland.


Opgeleid als metaalbewerker, begint Houwerzijl op dertienjarige leeftijd zijn carrière bij de Damster koper- en blikslager F.O. Vogt. Het ambacht van koperslager is dan al op zijn retour en noodgedwongen gaat hij vervolgens aan de slag als loodgieter. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan en in zijn vrije tijd blijft Houwerzijl zijn oude vak uitoefenen. Hij verzamelt oude gereedschappen en koperen ambachtsstukken en verdiept zich in de oude technieken. Na zijn pensioen in 1987 vat hij het plan op om een boek te schrijven over het ambacht van de koperslager, omdat deze kennis in het verleden vooral mondeling is doorgegeven. Zo ver komt het helaas niet, omdat Houwerzijl in 1993 plotseling overlijdt.


Hoe Houwerzijl met veel geduld, beheersing en vakmanschap uit één vlakke plaat dit driedimensionale kruisstuk wist te hameren, is nog steeds het ‘geheim van de smid’. Nog nooit is er iemand geweest die het kon vertellen. Of weet u het wellicht…?

Hoge resolutiefoto's Download object

Deze pagina delen facebook twitter pinterest Embed