In de fruithof loopt een perenboomtunnel over in een tunnel van rozen in de keukentuin

Ooit door een tunnel van perenbomen gewandeld? Of het spoor bijster geraakt in een groen doolhof? Börgbloumkes gespot onder hoge beukenbomen langs een singel? De tuinen van de Menkemaborg zijn een lust voor het oog, in alle seizoenen die het jaar telt.


Bij de restauratie van borg en tuin in 1923 is voor de vorm en invulling van het groen het tuinplan van de firma Copijn & Zn gebruikt. Gelukkig is er ook een tuinplan bewaard gebleven van Allert Meijer uit ongeveer 1705. De borg is in dat jaar voor het laatst ingrijpend verbouwd. Rond 1980 wordt begonnen om een deel van de tuin volgens dit oude tuinplan te reconstrueren. De symmetrische eenheid tussen borg en tuin is met dit plan hersteld.


De tuin bestaat uit diverse, onderling verschillende gedeelten. Zo is er een tuin waarin een zonnewijzer is te zien, waarbij de schaduw van de grote gele houten wijzer over een van de taxusbolletjes valt en de achttiende-eeuwse tijd aangeeft. In de fruithof loopt een perenboomtunnel over in een tunnel van rozen in de keukentuin. De keukentuin is eveneens strak symmetrisch aangelegd, met vierkante en rechthoekige vakken waarin allerlei groenten en kruiden worden gekweekt.


In het voorjaar bloeien niet alleen de voorjaarsbloemen en tulpen in de lusthof, maar langs de singel onder de hoge beukenbomen ontluiken dan de stinzenplanten of, in het Gronings,  ‘börgbloumkes’. Deze zeldzame voorjaarsbloemen zijn vrijwel alleen bij de eeuwenoude borgen te vinden.

Hoge resolutiefoto's Download object

Labels Menkemaborg

Deze pagina delen facebook twitter pinterest Embed