We zien grote en kleine borden van Imari porselein met een versiering in blauw, rood en goud

Natuurlijk ontbreekt in de Menkemaborg –strikt genomen één grote uitstalkast– ook de porseleinkast niet. Rijk gevuld met kwetsbaar aardewerk, mogelijk afkomstig uit de erfenis van Gerhard Alberda van Menkema en Dijksterhuis, de laatste bewoner van de Menkemaborg.


De borg kwam na het overlijden van Gerhard in 1902 in bezit van de familie Lewe van Nijenstein. Die schonk het in 1921 aan het Groninger Museum en via schenkingen en legaten verkrijgt het museum in de jaren daarna ook een grote collectie porselein, glaswerk, zilver en sierraden van de familie Lewe van Nijenstein. Het vermoeden bestaat dat delen van het porselein ooit tot de collectie van de Menkemaborg zelf hebben behoord


De porseleinkast staat in de voorkamer van de borg. We zien grote en kleine borden van Imari porselein met een versiering in blauw, rood en goud. Bijzonder zijn de borden waarop een Nederlandse man en vrouw zijn afgebeeld. Deze werden op bestelling gemaakt en ‘Chine de Commande’ genoemd. De borden met de Nederlandse teksten ‘schyt actien en windhandel’ en ‘pardie al mijn actien kwyt’ zijn geïnspireerd op spotprenten van de aandelencrisis van 1720.


Opvallend zijn de kannen met een ‘dwars’ oor, de theepotten en de theebussen. Ze lijken volledig van Chinese makelij te zijn, maar de vorm is in China nagebootst naar Nederlandse voorbeelden. De gekleurde versiering over de blauwe voorstelling is er pas in Nederland opgeschilderd. Het wordt ‘Amsterdams bont’ genoemd.

Hoge resolutiefoto's Download object

Deze pagina delen facebook twitter pinterest Embed