Het instrument van de Menkemaborg is het grootste kabinetorgel in Nederland

Het kabinetorgel wordt in 1777 gebouwd als huisorgel, kent daarna een korte en roemloze carrière als kerkorgel en komt ruim anderhalve eeuw later ten leste terecht in de Menkemaborg. Daar staat het in de grote zaal decennialang meest van de tijd te zwijgen, slechts af en toe worden haar toetsen liefdevol beroerd…


Het kabinetorgel is in 1777 gemaakt in Amsterdam door orgelbouwer Jan Jacob Vool en meubelmaker Herman Adolf Groet. Een kabinetorgel is een orgel verstopt in een kast. Wanneer de deuren en de klep gesloten zijn is niet te zien dat het hier om een orgel gaat. Voor de oplettende kijker verraden de beelden op de kast in de Menkemaborg echter de functie: in het midden is een afbeelding te zien van koning David met een harp en op de beide hoeken zien we musicerende engelen.


Het instrument van de Menkemaborg is het grootste kabinetorgel in Nederland. De doopsgezinde familie Van Houten kocht het in 1777 als huisorgel. In 1844 is het vergroot door de Groninger orgelbouwer H.E. Freytag. In 1914 verkoopt de familie het orgel aan de Doopsgezinde kerk in Zijldijk. Het voldoet echter niet als kerkorgel en in 1935 schenkt de kerk het aan het Groninger Museum, met als bestemming de Menkemaborg. Het wordt tot 1964 af en toe bespeeld, daarna gaat de klep voorgoed dicht.


Tot het jaar 2010, het jaar waarin de restauratie van het binnenwerk wordt voltooid. Dertig jaar eerder al was de eikenhout kast in oude luister hersteld en wie nu overdag of ’s avonds in of buiten de borg is, hoort daar op geregelde tijden de prachtigste klanken uit het muziekmeubel opstijgen.

Hoge resolutiefoto's Download object

Labels Menkemaborg

Deze pagina delen facebook twitter pinterest Embed